CVS en fibromyalgie

Diagnose en behandeling volgens de Perrin Technique™
Online agenda

CVS/ME

Je bent al meer dan 6 maanden extreem vermoeid, rust nemen helpt niet en het lukt je niet langer om de dingen te doen die voorheen wel lukten. Je hebt last van diverse klachten maar er zijn nog geen oorzaken gevonden voor jouw probleem.

Fibromyalgie (FMS)

Je ervaart pijn in alle quadranten van jouw lichaam, bent vermoeid en je spieren voelen stijf. Je hebt bovendien nog andere klachten zoals slaapproblemen, darmklachten en stemmingsschommelingen.

CVS/ME diagnose

Meestal gebeurt een diagnose bij wijze van exclusie. Dr. Perrin heeft echter duidelijke fysieke symptomen ontdekt die alle patiënten gemeen hebben. 

CVS/ME is een biomechanische aandoening met duidelijke en diagnosticeerbare fysieke symptomen, waaronder een verstoorde houding van de wervelkolom, vergrote lymfevaten en specifieke gevoelige punten die verband houden met sympathische zenuwverstoring en terugstroming van lymfevocht. Bovendien is de drainage van de hersenen naar de lymfevaten verstoord. Dit gebeurt normaal gezien in een duidelijk ritme. Bij CVS/ME is dit ritme verstoord, wat voelbaar is door een getraind osteopaat.

De diagnostische symptomen van The Perrin Technique™ zijn getest en worden ondersteund door een NHS-gecontroleerd onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ Open) in november 2017. Klik hier.

“De Perrin Technique™ is een manuele methode die helpt bij de diagnose en behandeling van CVS/ME, gebaseerd op de theorie dat stressfactoren (fysiek, emotioneel, chemisch of immunologisch) een overbelasting van het sympathische zenuwstelsel kunnen veroorzaken, leidend tot CVS/ME.”

CVS/ME behandelen

De Perrin Technique™ is een manuele methode die helpt bij de behandeling van CVS/ME. Gebaseerd op de theorie dat stressfactoren die fysiek, emotioneel, chemisch of immunologisch kunnen zijn (zoals allergieën of infecties) overmatige belasting van het sympathische zenuwstelsel kunnen veroorzaken, leidend tot CVS/ME.

Nader onderzoek naar deze theorie heeft uitgewezen dat deze overbelasting naar alle waarschijnlijkheid wordt veroorzaakt door toxines die zich ophopen in het ruggenmerg en de hersenen.

Bij een CVS/ME-patiënt worden deze gifstoffen niet goed afgevoerd. Sterker nog, bewijs toont aan dat de drainage terugstroomt, wat leidt tot een verdere ophoping van neurotoxines. Dat veroorzaakt op zijn beurt een afbraak van de normale functie van de hersenen, wat leidt tot de diverse symptomen die worden gezien bij CVS/ME.

De effecten van de Perrin Technique™ 

Afvoer van afvalstoffen

De behandeling stimuleert handmatig de vloeistofbeweging rond de hersenen en het ruggenmerg door een combinatie van specifieke, aangepaste osteopathische technieken en manuele lymfedrainage die de afvoer van deze toxines uit de cerebrospinale vloeistof bevordert.

Ontgifting via de lever

Craniale en spinale technieken samen met massage van de zachte weefsels in het hoofd, nek, rug en borst en de zachte lymfatische technieken leiden alle gifstoffen uit het lymfestelsel naar het bloed, waar ze uiteindelijk worden ontgift in de lever .

Gezonder zenuwstelsel

Uiteindelijk begint het sympathische zenuwstelsel correct te functioneren, en als de patiënten het rustig aan doen en zichzelf niet overbelasten, zouden hun symptomen geleidelijk aan moeten verbeteren. Na verloop van tijd zullen sommige patiënten volledig symptoomvrij worden.

Eerste consultatie

Tijdens deze consultatie bepalen we samen  de strategie van de behandeling. Het is mogelijk om hiervoor afspraak te maken via de site.

De vervolgsessies worden besproken tijdens de eerste consultatie. Deze kunnen niet via de site ingeboekt worden.

Wil je ook ervaren of de Perrin Technique™ voor jou een verschil kan maken?

Veelgestelde vragen

Hoe ontstaat CVS/ME volgens Raymond Perrin?

Verstoring van het autonoom zenuwstelsel

CVS/ME wordt volgens Dr. Perrin veroorzaakt door een opeenhoping van ontstekingschemicaliën en andere giftige stoffen in de hersenen en het ruggenmerg, wat leidt tot een disfunctie van het sympathische zenuwstelsel, een deel van het autonome zenuwstelsel van het lichaam, dat zich bezighoudt met alle automatische functies van het lichaam. Hoewel het bekend staat als het systeem dat ons helpt in tijden van gevaar en stress, ook wel het ‘vecht- of vluchtsysteem’ genoemd, is het sympathische zenuwstelsel belangrijk bij het regelen van de bloedstroom en de normale werking van alle organen van het lichaam zoals het hart, de nier, de darm. We weten dat het essentieel is voor een gezonde lymfedrainage.

Oorzaken van de disbalans in het autonoom zenuwstelsel

Bij CVS/ME-patiënten zal het sympathische zenuwstelsel vele jaren onder spanning staan ​​voordat de tekenen en symptomen optreden. Deze stress kan van fysieke aard zijn als gevolg van posturale belasting of een oude verwonding, het kan emotioneel zijn, omgevingsfactoren zoals vervuiling, of het kan te wijten zijn aan stress op het immuunsysteem als gevolg van een infectie of allergie. 

De trigger

Dr. Perrin veronderstelde dat een laatste triggerfactor, meestal een virale infectie, leidt tot een afbraak van de controle van het sympathische zenuwstelsel over de lymfedrainage, wat leidt tot een omkering van de stroom van gifstoffen naar de hersenen en het ruggenmerg. Dit veroorzaakt een verdere disfunctie van het centrale zenuwstelsel wat op zijn beurt de drainage niet ten goede komt.

De laatste trigger kan ook een fysiek, emotioneel of chemisch trauma zijn. De hoeveelheid en het type toxiciteit is bij elke patiënt anders en met meer dan 100 miljard neuronen (zenuwcellen) in de hersenen is het geen wonder dat elke CVS/ME-patiënt een unieke presentatie van symptomen heeft. Dit zorgt voor nog meer verwarring in de medische wereld.

Nieuwe wetenschap

De verbinding tussen het lymfestelsel en de hersenen werd pas in 2017 bij mensen ontdekt. De wetenschappelijke basis van de Perrin-techniek, zijnde dat CVS/ME te wijten was aan een verstoord neuro-lymfatisch systeem, was zijn tijd bijna 30 jaar vooruit en werd aanvankelijk verworpen door de meeste wetenschappers en medici.

Nu weten we beter, er bestaat een neuro-lymfatische (ook bekend als het glymfatische) systeem. Het is een bewezen mechanisme dat grote moleculen en toxines via hersenvocht afvoert naar de lymfevaten die de hersenen bekleden. Sommige van de toxines worden door infectie of ontsteking in het hoofd of de wervelkolom veroorzaakt. Ze moeten wegkunnen door perforaties in een benige plaat van het ethmoïd (de zeefplaat) net boven de neusholte en door andere hersenzenuwbanen zoals de optische en auditieve banen en de trigeminus. Dit via de lymfekanalen rond de ogen, oren en mond en langs het gezicht en de nek.

De gifstoffen dienen ook afgevoerd te worden via lymfekanalen die langs de wervelkolom liggen.

Fysieke tekenen

Dr. Perrin heeft ontdekt dat de algemene bevinding bij CVS/ME-patiënten is dat deze normale drainagepunten structureel beschadigd zijn door eerder trauma aan het hoofd en de wervelkolom of door ontwikkelings- of aangeboren en erfelijke problemen die leiden tot structurele stoornissen in deze belangrijke gebieden. De schade lijkt misschien vrij klein, maar het kan leiden tot een beperking van gezonde drainage, wat leidt tot congestie in de neurolymfatische stroom die de vicieuze cirkel van neurotoxiciteit in gang zet die leidt tot de omkering van de lymfatische stroom, wat ook leidt tot gezwollen lymfevaten (lijkend op spataderen) die vooral worden aangetroffen in de borst en nek.

Hoe zit het met fibromyalgie (FMS)?

Een aangepaste vorm van The Perrin Technique™ is ook nuttig bij de behandeling van het fibromyalgiesyndroom (FMS), dat vaak wordt gediagnosticeerd bij patiënten met CVS/ME.

Dr. Perrin is van mening dat FMS wordt veroorzaakt door dezelfde biomechanische problemen als CVS/ME, waarbij de toxines bij deze patiënten zich richten op de pijnbeheersingscentra in de hersenen. Dit leidt tot wijdverbreide ernstige pijn (spierpijn) in alle delen van het lichaam en tot veel CVS/ME symptomen. 

De link tussen het autonoom zenuwstelsel en het lymfestelstel

Communicatie tussen autonoom zenuwstelsel en lymfevaten

Het sympathische zenuwstelsel verspreidt zich door het hele lichaam en beïnvloedt elk type weefsel. Nog belangrijker, het ontvangt berichten van alle weefsels zoals de huid, spieren, bloedvaten, klieren, lymfevaten enz. Deze lymfevaten vormen een belangrijk netwerk van kleine kanaaltjes die lymfe vervoeren, een transparante lichaamsvloeistof die uit alle weefsels wordt verzameld en uiteindelijk wordt teruggevoerd naar het bloed.

Het lymfestelsel is in feite een secundaire afvalverwijderingseenheid van het lichaam die de afvalproducten van de cellen en vreemde lichamen wegspoelt die voor ons giftig zijn. De vloeistofmotiliteit in de lymfe wordt geholpen door de druk van de bloedstroom in de omringende bloedvaten.  Als de bloedcirculatie dus niet goed werkt, wordt het lymfeweefsel volgezogen met vloeistof.

Er is ook ontdekt dat de sympathische zenuwen een pompmechanisme in de drainage van de lymfe van het hoofd controleren. Dit is verstoord bij CVS/ME.

De terugstroom van lymfe stuwt de lymfevaten verder op, vooral in de borst en nek. 

Waar vind ik meer informatie over de techniek?

De link met 'Long Covid'

Virale trigger

Zoals eerder aangegeven kunnen virale infecties een overbelasting van het sympathische zenuwstelsel teweegbrengen. Deze overbelasting zou te wijten zijn aan een ophoping van gifstoffen in de lymfe rond de hersenen en het ruggenmerg.

De toekomst

Dokter Perrin stelt dat we in de nabije toekomst meer mensen met CVS/ME klachten zullen zien tengevolge van de virale COVID besmetting.

Klik hier voor het artikel.

Specifieke behandeling

Lymfatische drainagetechnieken zoals uitgevoerd bij de Perrin Technique zou vermoeidheidsklachten die optreden bij ‘long covid’ moeten verminderen. Klik hier voor het artikel.

Wie is dr. Raymond Perrin?

Wie?

Een Britse osteopaat DO PhD en neurowetenschapper. Hij ontwikkelde de manuele Perrin methode in 1989 en heeft de laatste 30 jaar wetenschappelijk onderzoek verricht naar zijn bevindingen.

Boeken

Een uitgebreid verslag van zijn onderzoek staat in zijn boek ‘The perrin technique: how to diagnose and treat chonique fatigue syndrome/ME and fibromyalgia via the lymphatic drainage of the brain”. 

Hij schreef ook een boek voor patiënten waarin alle zelfhulp methodes uitgelegd staan. ‘The Perrin Technique. A Handbook for patients’.

Neem vandaag contact op voor meer informatie over de Perrin Technique™ en om er achter te komen hoe een diagnose jou of jouw naaste met CVS/ME kan helpen.