De 'reset' behandeling

Online Agena

Stress klachten

Slapeloosheid, pijnlijke spieren, hartkloppingen, hoofd-, rug- en nekklachten, vermoeidheid, beperkt zicht, oorsuizen, maagklachten, prikkelbaarheid en ongeduld…

Burn-out

Een fysiologische aandoening die volgt op een periode van langdurige negatieve stress en overspanning waarbij je je fysiek en emotioneel uitgeput voelt.

Verstoorde balans

Het activerend zenuwstelsel blijft ongewild ‘aan’. Met een continue waakzaamheid, snel schrikken, slecht slapen en een cascade aan lichamelijke symptomen als gevolg.

Reset voor het autonome zenuwstelsel

De huidige levensstijl vraagt veel van ons en als we niet tijdig kunnen ontspannen en opladen dan betalen we daar een prijs voor.

Het autonome zenuwstelsel en de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (de stress-as) hebben ook zorg nodig. Net als bij onze persoonlijke hygiëne dient hier tijd voor uitgetrokken te worden. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan integreren, de ‘reset’ behandeling is daar één van. Het zorgt voor een activatie van de parasympathicus en een rustmoment voor de sympathische tak van het AZS.

Het lichaam komt tot rust en kan herstellen en regenereren.

Ontspannen stressvrij

De behandeling rust op een combinatie van  osteopathie, cranio-sacraal therapie en fasciatherapie. 

Combinatie van technieken

Als therapeut neem ik graag de tijd. Een sessie duurt 60 tot 75 minuten zodat er voldoende tijd is om te horen hoe het met u gaat. Zowel voor als na de sessie. Dat kan niet in een gejaagde setting.

Bovendien kan het gebeuren dat wanneer we eindelijk stil zijn en voelen, diepe gevoelens en emoties naar boven komen. Dit noemen we een somato-emotional release. Dit proces begeleiden is onderdeel van cranio-sacraal therapie en dus ook mogelijk in de praktijk.

Daar waar bewegingsbeperkingen gevonden worden, werken we via mobilisaties en andere osteopathische technieken aan herstel. Op die manier kan de doorbloeding optimaal verlopen en wordt het gebied gezonder.

Het is dus eigenlijk een ‘totaal-behandeling’ terwijl jij gewoon ontspant.

 

Bijkomende voordelen

Balans in het AZS

Het evenwicht tussen de sympathische (actie en overleven) en de parasympathische (regeneratie, rust, verwerking) tak van het autonome zenuwstelsel (AZS) wordt hersteld. Er kan opnieuw passend gereageerd worden op stimuli van het dagelijkse leven. De ‘uit’-knop wordt opnieuw ontdekt.

Ondersteuning HPA-as

De ondersteuning van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (de stress-as of HPA-as). Een goed functionerende stress-as houdt het lichaam klaar om te vechten of te vluchten, maar houdt zich rustig als de omgeving dat ook is. Bij een langdurige overbelasting van deze as raakt de bijnier uiteindelijk uitgeput.

Afwezigheid van blokkades

Structuren worden vrijgemaakt en psycho-emotionele blokkades kunnen vrijgelaten worden. De informatie over die blokkades ligt opgeslagen in het weefselgeheugen. Om pijn- en klachtenvrij te zijn is het belangrijk dat fysieke, psycho-emotionele of energetische blokkades opgelost worden. 

Barbara over ‘reset’

Reset is mijn favoriete behandelstrategie. De persoon komt volledig tot rust terwijl het lichaam gescand wordt op eventuele bewegingsverliezen of spanningsvelden. We starten ter hoogte van de benen en werken zo naar boven tot aan het hoofd en terug. De craniale technieken zorgen voor het meest ontspannende effect.

Vaak verkeren de patiënten/klanten in een zone tussen waken en slapen waarvan ik vind dat dit heel waardevol is. Het is belangrijk om volledig tot rust te kunnen komen en terzelfdertijd te ervaren hoe dat voelt.

Ervaringen

Met enkel haar handen, brengt Barbara mijn lichaam in een staat van totale ZEN. Elke sessie betekent opnieuw een “reset” na een drukke periode. Ze brengt mijn lichaam weer in de staat waar het zich “natuurlijker-wijs” moet bevinden. Ik heb opnieuw volop energie. Ik heb zin in het leven, ik ben er graag voor mijn gezin en familie en beroepsmatig ben ik gedreven, enthousiast en actief. Eigenlijk ben ik een ander mens geworden. Ik heb ingezien dat als je niet luistert naar je lichaam, je lichaam uiteindelijk protesteert.

K.M.

Bediende

Veelgestelde vragen

Wat is het onwillekeurige zenuwstelsel?

Het autonoom zenuwstelsel is het deel van het het perifere zenuwstelsel. Het reguleert een groot aantal onbewust plaatsvindende functies reguleert.

Het autonome zenuwstelsel regelt vooral de werking van inwendige organen, onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag.

Het wordt onderverdeeld in orthosympatisch (vecht-of-vlucht reactie bij acute stress) en het parasympatisch zenuwstelsel (rust, opbouw en herstel). 

Een balans in het autonome zenuwstelsel is belangrijk. Een disbalans zorgt voor de nodige problemen. 

Wat is de HPA-as?

De Hypothalamus-hypofyse-bijnier-as, die beter bekend is onder de Engelse afkorting HPA-as (Hypothalamic-Pituitary-Adrenal axis), speelt een belangrijke rol in de stressrespons.

Heb je ook nood aan een 'reset'?