Selecteer een pagina

Osteopathie en craniosacraal therapie

Bij stress en andere klachten

Wat?

De ‘reset’-behandeling is een verzamelnaam voor de verschillende technieken die gebruikt worden in de praktijk. Het begint ‘algemeen’ en al snel wordt duidelijk welke technieken aangewezen zijn.

Osteopathie wordt aangewend om bewegingsverliezen op te lossen die klachten veroorzaken. Craniale osteopathie wordt toegepast indien die bewegingsverliezen zich in de schedel bevinden. Craniosacraal therapie wordt toegepast indien er onderliggende emotionele blokkades aanwezig zijn. Deze technieken kunnen leiden tot een ‘somato-emotional release’ waarbij emoties loskomen door contact met het lichaam.

=

Pijn aan hoofd en gezicht:

 • kaakklemmen
 • chronische sinusitis
 • hoofdpijn
 • spanningshoofdpijn
 • migraine
 • oorsuizen
 • pijn aan het kaakgewricht
 • spanning in het gezicht
 • otitis
=

Pijn aan gewrichten en spieren:

 • nekpijn
 • Trapeziussyndroom
 • lage rugpijn
 • pijn tussen de schouderbladen
 • pijn tussen de ribben
 • spierpijn
 • gespannen spieren
=

Andere klachten zoals:

 • maagpijn
 • vermoeidheid
 • verteringsklachten
 • darmproblemen
 • burn-out
 • verminderde immuniteit
 • depressieve gevoelens
 • energietekort
 • gevoel niet volledig te kunnen inademen
 • fibromyalgie
 • slaapproblemen
 • duizeligheid

Doel van een ‘reset’-behandeling

1. De balans tussen de sympathische (actie en overleven) en de parasympathische (regeneratie, rust, verwerking) tak van het autonome zenuwstelsel herstellen. Als je lichaam voortdurend in een verhoogde staat van paraatheid is, raakt de balans verstoord. Dan is er sprake van chronische stress. Deze disbalans heeft enorm veel gevolgen voor het lichaam en de psyche.

2. De ondersteuning van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (de stress-as of HPA-as). Een beetje stress houdt je scherp, maar chronische stress houdt je lichaam in een voortdurende staat van alarm. Dat is fysiek en emotioneel uitputtend. Een goed functionerende stress-as maakt je lichaam klaar om te vechten of vluchten, maar houdt zich rustig als je omgeving dat ook is. Bij een langdurige overbelasting van deze as raakt de bijnier uiteindelijk uitgeput. De zogenoemde burn-out…

3. Het opheffen van blokkades in het lichaam. Het kan gaan over fysieke bewegingsverliezen door bv. verklevingen, vastzittende wervels of ribben,… of over psycho-emotionele blokkades. De informatie over die blokkades ligt opgeslagen in het weefselgeheugen. Om pijn- en klachtenvrij te zijn is het belangrijk dat fysieke, psycho-emotionele of energetische blokkades opgelost worden. 

=

Balans in het autonome zenuwstelsel

=

Herstel van HPA-as

=

Afwezigheid van fysieke blokkades

=

Afwezigheid van emotionele blokkades

Het lichaam probeert zichzelf continu te herstellen.

Soms lukt dat niet en heeft het hulp nodig. 

Wat mag je van mij verwachten?

Als therapeut neem ik graag de tijd. Bovendien heb ik een voorkeur voor ‘de zachtere aanpak’. Het lichaam is als een bibliotheek waar alle belevingen en ervaringen zijn opgeslagen. Sommige van die ervaringen waren intens en liggen diep verscholen. Soms zitten ze onder bepaalde fysieke klachten. Het lichaam heeft een uitzonderlijk groot compensatie- en adaptatievermogen. Het doet zijn uiterste best om jou goed van dienst te zijn. Maar dit heeft ook een grens. Als het vermogen ‘opgebruikt’ is, ontstaan er klachten.

Het ligt in mijn aard om empathisch en niet-oordelend te zijn. Dat zorgt ervoor dat alles bespreekbaar is. Tevens is er ruimte om hetgeen aanwezig is, te laten zijn. Datgene wat er is, is van jou. Het geeft geen zin om dit af te wijzen.

Veelgestelde vragen

Is er een terugbetaling door de mutualiteit?

Voor de osteopathie behandelingen (en dus ook de ‘reset’-sessies) is er een 5 à 10 keer per kalenderjaar (afhankelijk van de mutualiteit) een terugbetaling van €10. 

Voor de cranio-sacraal therapie is vooralsnog geen terugbetaling voorzien bij de mutualiteiten. 

Verschil tussen osteopathie en CST?

Osteopathie gaat kijken op structureel, visceraal en cranio-sacraal vlak naar bewegingsverliezen en deze opheffen want dat veroorzaakt ziekte. 

CST (cranio-sacraal therapie) lost onverwerkte emoties op die mogelijks chronische klachten veroorzaken. Als zo een emotie ineens vrijkomt spreken we over een (somato-emotional release). 

We moeten er ons van bewust zijn dat tot 85% van de klachten ook een emotionele component in zich draagt. Dat is enorm veel. 

Wat is SER?

CST (cranio-sacraal therapie) lost onverwerkte emoties op die mogelijks chronische klachten veroorzaken. Als zo een emotie ineens vrijkomt spreken we over een (somato-emotional release).

Wordt er altijd met dialoog gewerkt?

Nee, dat hangt van verschillende aspecten af. Is er een vermoeden van onderliggende emotionele kwetsuur? Wat is de klacht? Hoe voelt de patiënt zich daarbij? Is dit het juiste moment? Zie ik het, als therapeut, zitten? Is er sprake van een psychopathologie? 

Wat is cranio-sacrale systeem en het cranio-sacrale ritme?

Het ritme is de beweging binnen het cranio-sacrale systeem geïnduceerd door de productie en resorptie van hersenvocht (cerebrospinaal vocht).

Het centrale zenuwstelsel (czs) verwerkt prikkels van binnen en buiten het lichaam en reageert erop. Het bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, die omgeven zijn door 3 vliezen. Het buitenste vlies hecht zich bovenaan aan de schedel (cranium) en onderaan aan het heiligbeen (schedel). Tussen de 2 meest naar binnen gelegen vliezen vloeit het cerebrospinale vocht (hersenvocht) en dit voedt het centrale zenuwstelsel. Essentieel voor een goede werking van het csz is de subtiele beweeglijkheid van de vliezen dewelke overal in het lichaam voelbaar is. Het cranio-sacrale systeem bestaat uit de benige structuren, waaraan de vliezen zich vasthechten, het hersenvocht en de structuren die dit vocht aanmaken, doen circuleren en opnemen. De beweeglijkheid en communicatie tussen schedel en heiligbeen is van essentieel belang voor een goede gezondheid. 

Heb ik een doorverwijzing nodig van een arts?

Nee, dat is niet nodig. Ook niet om in aanmerking te komen voor de terugbetaling door de mutualiteit. Je krijgt na afloop van de behandeling een attest mee om binnen te brengen bij de mutualiteit.

Parkeer- en betaalmogelijkheden?

Er is voldoende parkeerplaats voor de deur.

Betalen kan cash, via Payconiq of mobiel betalen.

Wat is een energetische cyste?

Een ingekapselde entropie door een inwerkende kracht waar het lichaam om het moment van impact geen raad mee wist. De enige optie die het lichaam op dat moment had is inkapselen om de schade te beperken. Het kan oplossen als de omstandigheden juist zijn.

Wat raad je me aan? Osteopathie of CST?

Dat hangt af van de klacht en het wijst zichzelf uit wanneer we elkaar zien en als je op de tafel ligt. Soms is het voldoende om bewegingsverliezen aan te pakken op fysieke basis. Soms komen we er op uit dat er een onderliggende emotionele blokkade onderzit.

Ervaringen van patiënten/cliënten

Barbara luistert steeds heel goed naar de zaken die ik aangeef maar voelt nog meer aan wat mijn lichaam haar vertelt. Ze wendt verschillende technieken aan en soms sta ik versteld van de uitkomst. Na elke behandeling bruis ik van energie! Door de rust die ze uitstraalt en haar luisterend oor, heeft ze de gave om mensen snel op hun gemak te stellen. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat ze voor stress of burn-out gerelateerde klachten een echte aanrader is.

Sahar Ehsani

Internal Trainer/Coach

Gaandeweg voelde ik beterschap, minder pijn en meer ontspanning en begreep ik de beroepsernst en de toewijding waarmee Barbara mij behandelde. Eerst was ik verwonderd: enkel met haar handen weet Barbara je lichaam te “lezen”. Er gebeurden -in mijn ogen- allerlei wonderbaarlijke dingen zoals ‘gebrubbel’ in mijn buik en op allerlei andere plaatsen in mijn lichaam. Na een uur behandeling waan ik mij a.h.w. in een andere wereld geweest.

K.M.

Bediende

Ik ben naar Barbara beginnen gaan omdat ik last had van mijn onderrug. Doorheen de sessies werd hierop goed gewerkt, er werd ook gezocht naar de oorzaak. Door de behandeling en het gesprek werd niet alleen het gevolg, de rugpijn, aangepakt maar ook de onderliggende oorzaak. Barbara zorgt voor een zeer volledige behandeling op maat.
Joost

Heb jij ook nood aan een 'reset'?