Craniosacraal therapie

Online agenda

Volwassenen

Slapeloosheid, hoofdpijn en migraine, stress, kaakgewricht- en aangezichtspijn, rug- en nekklachten, vermoeidheid, spijsverteringsklachten, ademhalingsproblemen, fibromyalgie,…

Kinderen

Leer- en gedragsmoeilijkheden, concentratiestoornissen, dyslexie en dyscalculie, autistiforme syndromen,… 

Voor kinderen vanaf 6 jaar. Jonger?  Dan verwijs ik jullie graag door.

Baby's

Geboortetrauma’s, huilbaby’s, reflux en constipatie,…

Deze kleine wondertjes verwijs ik graag door naar iemand die hierin gespecialiseerd is.

Beweging tussen schedel en heiligbeen

Het centrale zenuwstelsel verwerkt de prikkels van binnen en buiten het lichaam en reageert erop. Het bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, die omgeven zijn door drie vliezen. Het buitenste vlies hecht zich bovenaan aan de schedel (cranium) en onderaan aan het heiligbeen (sacrum). Tussen de twee meest naar binnen gelegen vliezen vloeit het cerebrospinale vocht en voedt het centrale zenuwstelsel. Ook essentieel voor een goede werking van het centrale zenuwstelsel is de subtiele beweeglijkheid van de vliezen. Het CSS bestaat uit: de botstructuren waaraan de vliezen zich vasthechten, het cerebrospinale vocht en de structuren die dit vocht aanmaken, doen circuleren en opnemen.

“Craniosacraal therapie legt de brug tussen de klassieke, anatomisch-fysiologische gezondheidswereld en de energetische.”

Weefselgeheugen wakker maken

Fysieke, psychisch-emotionele of energetische oorzaken doen blokkades in ons lichaam ontstaan. De informatie hierover ligt opgeslagen in het weefselgeheugen. Dat wordt door de therapeut als het ware wakker gemaakt. Hiervoor worden de handen, precies en zacht, op de spanningsdelen van het craniosacrale systeem geplaatst.

De therapeut vergemakkelijkt de communicatie tussen de psyche, de emotie en het lichaam van de patiënt. De beweging binnen het craniosacrale systeem – het craniosacrale ritme – speelt hierbij een belangrijke rol in de communicatie en de evaluatie, waarneembaar door de therapeut. De patiënt komt in contact met zijn ‘innerlijke weten’ en kan zich bewustworden van de betekenis van de blokkades.

Helende en ondersteunende werking

Geniaal door zijn eenvoud

Upledger herenigde lichaam en geest in een fysieke-energetische-emotionele communicatie. 

Bewegen is leven

De therapie lost blokkades op in het craniosacrale systeem.

Voelen... Ervaren... Weten...

De therapie vergemakkelijkt de communicatie tussen psyche de emotie en het lichaam.

Barbara over Craniosacraal therapie

Tijdens mijn studie aan het I.A.O. werd al snel duidelijk dat mijn interesse vooral uitgaat naar craniale osteopathie. Ik wilde daar graag verder in gaan en besloot om de opleiding tot craniosacraal therapeut te volgen aan het Upledger Institute Belgium. Naast de craniale technieken uit osteopathie kwam er ook een nieuw aspect bij kijken, namelijk somato-emotional release.

Het is een boeiende aanvulling die zorgt voor menselijke en intieme momenten. Het is altijd een hele eer om zo dicht bij iemand te mogen zijn en ruimte te houden voor die persoon, in een neutrale en veilige sfeer.

Veelgestelde vragen

Verschil tussen osteopathie en CST?

Osteopathie gaat kijken op structureel, visceraal en cranio-sacraal vlak naar bewegingsverliezen en deze opheffen want dat veroorzaakt ziekte.

CST (cranio-sacraal therapie) lost onverwerkte emoties op die mogelijks chronische klachten veroorzaken. Als zo een emotie ineens vrijkomt spreken we over een somato-emotional release.

We moeten er ons van bewust zijn dat tot 85% van de klachten ook een emotionele component in zich draagt. Dat is enorm veel.

Wat is SER?

CST (craniosacraal therapie) lost onverwerkte emoties op die mogelijks chronische klachten veroorzaken. Als zo een emotie ineens vrijkomt spreken we over een somato-emotional release.

Wordt er altijd met dialoog gewerkt?

Nee, dat hangt van verschillende aspecten af. Is er een vermoeden van onderliggende emotionele kwetsuur? Wat is de klacht? Hoe voelt de patiënt zich daarbij? Is dit het juiste moment? Zie ik het, als therapeut, zitten? Is er sprake van een psychopathologie?

Wat is een energetische cyste?

Een ingekapselde entropie door een inwerkende kracht waar het lichaam om het moment van impact geen raad mee wist. De enige optie die het lichaam op dat moment had is inkapselen om de schade te beperken. Het kan oplossen als de omstandigheden juist zijn.

Wat raad je me aan? Osteopathie of CST?

Dat hangt af van de klacht en het wijst zichzelf uit wanneer we elkaar zien en als je op de tafel ligt. Soms is het voldoende om bewegingsverliezen aan te pakken op fysieke basis. Soms komen we er op uit dat er een onderliggende emotionele blokkade onderzit.

Wat is craniosacrale systeem en het ritme?

Het ritme is de beweging binnen het craniosacrale systeem geïnduceerd door de productie en resorptie van hersenvocht (cerebrospinaal vocht).

Het centrale zenuwstelsel (czs) verwerkt prikkels van binnen en buiten het lichaam en reageert erop. Het bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, die omgeven zijn door 3 vliezen. Het buitenste vlies hecht zich bovenaan aan de schedel (cranium) en onderaan aan het heiligbeen (sacrum). Tussen de 2 meest naar binnen gelegen vliezen vloeit het cerebrospinale vocht (hersenvocht) en dit voedt het centrale zenuwstelsel. Essentieel voor een goede werking van het csz is de subtiele beweeglijkheid van de vliezen dewelke overal in het lichaam voelbaar is. Het cranio-sacrale systeem bestaat uit de benige structuren, waaraan de vliezen zich vasthechten, het hersenvocht en de structuren die dit vocht aanmaken, doen circuleren en opnemen. De beweeglijkheid en communicatie tussen schedel en heiligbeen is van essentieel belang voor een goede gezondheid.