De 'reset' behandeling

9

Stress gerelateerde klachten

Slapeloosheid, pijnlijke spieren, hartkloppingen, hoofd-, rug- en nekklachten, vermoeidheid, beperkt zicht, oorsuizen, maagklachten, prikkelbaarheid en ongeduld…

9

Burn-out of herstellende

Een fysiologische aandoening die volgt op een periode van langdurige negatieve stress en overspanning waarbij je je fysiek en emotioneel uitgeput voelt.

9

Disbalans in autonoom zenuwstelsel

Het sympathisch zenuwstelsel blijft voordurend geactiveerd, het parasympathisch zenuwstelsel zorgt niet meer voor ontspanning. Een continue waakzaamheid, snel schrikken en een hele reeks aan lichamelijke symptomen zijn de gevolgen.

Ontspannen stressvrij

Hygiëne voor het autonome zenuwstelsel

De huidige levensstijl vraagt veel van ons en als we niet tijdig kunnen ontspannen en opladen dan betalen we daar een prijs voor.

Het autonome zenuwstelsel en de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (de stress-as) hebben ook zorg nodig. Net als bij onze persoonlijke hygiëne dient hier tijd voor uitgetrokken te worden. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan integreren, de ‘reset’ behandeling is daar één van. Het zorgt voor een activatie van de parasympathicus en een rustmoment voor de sympathische tak van het AZS.

Het lichaam komt tot rust en kan herstellen en regenereren. 

 

De behandeling rust op een combinatie van  osteopathie, cranio-sacraal therapie en fasciatherapie. 

Combinatie van technieken

Als therapeut neem ik graag de tijd. Een sessie duurt 60 tot 75 minuten zodat er voldoende tijd is om te horen hoe het met u gaat. Zowel voor als na de sessie. Dat kan niet in een gejaagde setting.

Bovendien kan het gebeuren dat wanneer we eindelijk stil zijn en voelen, diepe gevoelens en emoties naar boven komen. Dit noemen we een somato-emotional release. Dit proces begeleiden is onderdeel van cranio-sacraal therapie en dus ook mogelijk in de praktijk.

Daar waar bewegingsbeperkingen gevonden worden, werken we via mobilisaties en andere osteopathische technieken aan herstel. Op die manier kan de doorbloeding optimaal verlopen en wordt het gebied gezonder.

Het is dus eigenlijk een ‘totaal-behandeling’ terwijl jij gewoon ontspant.

 

Behandeling stressklachten

Een ‘reset’ behandeling heeft enkele extra’s

Balans in het AZS

Het evenwicht tussen de sympathische (actie en overleven) en de parasympathische (regeneratie, rust, verwerking) tak van het autonome zenuwstelsel (AZS) wordt hersteld. 

Ondersteuning HPA-as

De ondersteuning van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (de stress-as of HPA-as). Een goed functionerende stress-as houdt het lichaam klaar om te vechten of te vluchten, maar houdt zich rustig als de omgeving dat ook is. Bij een langdurige overbelasting van deze as raakt de bijnier uiteindelijk uitgeput.

Afwezigheid van blokkades

Dit kan gaan over fysieke bewegingsverliezen door bv. verklevingen, vastzittende wervels of ribben,… of over psycho-emotionele blokkades. De informatie over die blokkades ligt opgeslagen in het weefselgeheugen. Om pijn- en klachtenvrij te zijn is het belangrijk dat fysieke, psycho-emotionele of energetische blokkades opgelost worden. 

Ervaringen

Met enkel haar handen, brengt Barbara mijn lichaam in een staat van totale ZEN. Elke sessie betekent opnieuw een “reset” na een drukke periode. Ze brengt mijn lichaam weer in de staat waar het zich “natuurlijker-wijs” moet bevinden. Ik heb opnieuw volop energie. Ik heb zin in het leven, ik ben er graag voor mijn gezin en familie en beroepsmatig ben ik gedreven, enthousiast en actief. Eigenlijk ben ik een ander mens geworden. Ik heb ingezien dat als je niet luistert naar je lichaam, je lichaam uiteindelijk protesteert.

K.M.

Bediende

In de praktijk

Er wordt enkel gewerkt met ‘losse’ behandelingen. Hoeveel sessies nodig zijn, wordt gaandeweg duidelijk.

Veelgestelde vragen

Is er een terugbetaling door de mutualiteit?

Voor de osteopathie behandelingen (en dus ook de ‘reset’-sessies) is er een 5 à 10 keer per kalenderjaar (afhankelijk van de mutualiteit) een terugbetaling van €10.

Voor de cranio-sacraal therapie is vooralsnog geen terugbetaling voorzien bij de mutualiteiten.

Verschil tussen osteopathie en CST?

Osteopathie gaat kijken op structureel, visceraal en cranio-sacraal vlak naar bewegingsverliezen en deze opheffen want dat veroorzaakt ziekte.

CST (cranio-sacraal therapie) lost onverwerkte emoties op die mogelijks chronische klachten veroorzaken. Als zo een emotie ineens vrijkomt spreken we over een somato-emotional release.

We moeten er ons van bewust zijn dat tot 85% van de klachten ook een emotionele component in zich draagt. Dat is enorm veel.

Wat is SER?

CST (cranio-sacraal therapie) lost onverwerkte emoties op die mogelijks chronische klachten veroorzaken. Als zo een emotie ineens vrijkomt spreken we over een somato-emotional release.

Wordt er altijd met dialoog gewerkt?

Nee, dat hangt van verschillende aspecten af. Is er een vermoeden van onderliggende emotionele kwetsuur? Wat is de klacht? Hoe voelt de patiënt zich daarbij? Is dit het juiste moment? Zie ik het, als therapeut, zitten? Is er sprake van een psychopathologie? 

Wat is cranio-sacrale systeem en het cranio-sacrale ritme?

Het ritme is de beweging binnen het cranio-sacrale systeem geïnduceerd door de productie en resorptie van hersenvocht (cerebrospinaal vocht).

Het centrale zenuwstelsel (czs) verwerkt prikkels van binnen en buiten het lichaam en reageert erop. Het bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, die omgeven zijn door 3 vliezen. Het buitenste vlies hecht zich bovenaan aan de schedel (cranium) en onderaan aan het heiligbeen (sacrum). Tussen de 2 meest naar binnen gelegen vliezen vloeit het cerebrospinale vocht (hersenvocht) en dit voedt het centrale zenuwstelsel. Essentieel voor een goede werking van het csz is de subtiele beweeglijkheid van de vliezen dewelke overal in het lichaam voelbaar is. Het cranio-sacrale systeem bestaat uit de benige structuren, waaraan de vliezen zich vasthechten, het hersenvocht en de structuren die dit vocht aanmaken, doen circuleren en opnemen. De beweeglijkheid en communicatie tussen schedel en heiligbeen is van essentieel belang voor een goede gezondheid.

Heb ik een doorverwijzing nodig van een arts?

Nee, dat is niet nodig. Ook niet om in aanmerking te komen voor de terugbetaling door de mutualiteit. Je krijgt na afloop van de behandeling een attest mee om binnen te brengen bij de mutualiteit.

Parkeer- en betaalmogelijkheden?

Er is voldoende parkeerplaats voor de deur. Vergeet parkeerschijf niet!

Betalen kan cash, via Payconiq of mobiel betalen.

Of u kunt online betalen als u online reserveert.

Wat is een energetische cyste?

Een ingekapselde entropie door een inwerkende kracht waar het lichaam om het moment van impact geen raad mee wist. De enige optie die het lichaam op dat moment had is inkapselen om de schade te beperken. Het kan oplossen als de omstandigheden juist zijn.

Wat raad je me aan? Osteopathie of CST?

Dat hangt af van de klacht en het wijst zichzelf uit wanneer we elkaar zien en als je op de tafel ligt. Soms is het voldoende om bewegingsverliezen aan te pakken op fysieke basis. Soms komen we er op uit dat er een onderliggende emotionele blokkade onderzit.

Heb je ook nood aan een 'reset'?