Home » Blog » Drukte » Waarom tijdmanagement niet werkt bij drukte
Minder stress

Waarom tijdmanagement niet werkt bij drukte

door | 15 aug, 2020 | Drukte

Met drukte wordt bedoeld ‘het gejaagd bezig zijn met veel dingen tegelijk’. Bijvoorbeeld: mails checken terwijl je aan snel aan het eten bent, handenvrij bellen terwijl je de kinderen naar de muziekschool brengt. Honderd keer per dag naar de smartphone kijken en je laten afleiden van je taken. Multitasken als een pro…

We moeten écht veel doen en daarbovenop krijgen we hopen informatie te verwerken door de verschillende media. De informatiestroom is zodanig groot en snel dat de hersenen allang niet meer kunnen volgen. De input die we te verwerken krijgen is immens maar in ons DNA zijn we nog steeds oermensen die op hun hele leven evenveel info te verwerken kregen als wij in een halve dag. Het is té veel en het in een strak tijdschema doen passen helpt niet, in tegendeel. Het resultaat zal zijn dat je nóg meer gaat doen en bijgevolg het wordt nóg drukker.

Waarom tijdmanagement niet werkt

Er is gewoonweg té veel

Het eerste wat we onder ogen moeten zien is dat er een tsunami van informatie elke dag onze richting uitkomt onder de vorm van mails, feeds, nieuws, snelle tv-programma’s, reclame, verkeer, boeken… er komt geen einde aan en de vloedgolf wordt elke dag hoger en sneller. Al die gegevens komen binnen en moeten ook verwerkt worden. Vroeger deed correspondentie er enkele dagen over, nu een fractie van een seconde. Om maar te zwijgen over de verwachting om even snel te reageren. Een antwoord op de mail wordt liefst NU verwacht en beter nog gisteren. Het moet snel gaan, jeetje.

Laten we concluderen dat er veel is wat onze aandacht en reactie vraagt en een strakke to-do lijst opstellen met een straffe tijdslimiet is niet het antwoord tegen drukte. Minder doen en minder reageren wel.

Door jezelf een strak tijdschema aan te meten waarop dingen moeten gedaan worden zal dat ervoor zorgen dat er verhoudingsgewijs meer tijd is voor nieuwe input die dan ook reactie vergt. Het wordt alsmaar drukker… Het zorgt ervoor dat je steeds meer doet want de informatiestroom neemt alsmaar toe en de verwachting van hoeveel werk we kunnen verzetten wordt alsmaar naar boven bijgesteld. Dus moeten we meer doen. Het is een vicieuze cirkel. Je doet meer je best om alles gedaan te krijgen en als resultaat moeten we alsmaar meer doen.

We leven in een tijd van expansie. Doe het wat rustiger aan want er is nooit een moment waarop alles vertraagt en minder wordt. Waarom alles van jouw to-do lijst kan geschrapt worden. Tenzij jij daarvoor kiest.

Geen tijd voor ‘the big picture’

Door steeds meer te doen en drukker te zijn hebben we minder tijd om te reflecteren en na te denken. Er zijn mensen die niet dagelijks de tijd nemen om na te denken en te reflecteren. Hoe kunnen we dan het grotere geheel zien? Naar waar hollen we dan zo snel naar toe?

Door rond te hollen kan je nooit de juiste beslissingen nemen die je naar je doel brengen en je geluk en voldoening schenken.

Neem elke dag tijd om na te denken, om gerichte beslissingen te nemen. Het zijn die beslissingen die zorgen voor óf meer rust, óf meer drukte. De keuze is aan jou… Dus als je toch kiest voor tijdmanagement, zorg dan voor ‘tijd om na te denken’.

Wat werkt wel tegen drukte?

1 Laat dingen los

Wees soms wat meer gemakzuchtig. De wereld zal heus niet vergaan als niet alles perfect is. We kunnen niet steeds de perfecte moeder, partner, werknemer, vriend(in),… zijn. Hoe sneller we dat idee kunnen loslaten hoe vrijer we ons voelen.  Kwetsbare mensen gaan soms ver om de schijn van perfectie hoog op te houden maar moeten daarvoor in het rood gaan. Het kost enorm veel moeite en energie. Het leven is leuker als je kan aanvaarden dat je af en toe een paar ballen zult laten vallen, als je af en toe iets vergeet of iets annuleert.

2. Kies je reactie

We kunnen de instroom niet veranderen maar wel de uitstroom. Dat wil zeggen dat we altijd kunnen kiezen hoe we reageren. Zowel in onze emoties als in onze acties. We kunnen het aantal mails in onze mailbox niet kiezen maar wel het aantal keer dat we onze mailbox openen en op welke mails we reageren en welke niet.

3. Laat sommige zaken aan je voorbij gaan

Zet de meldfuncties op de smartphone af en kies zélf hoe vaak je de telefoon ter hand neemt in plaats van slaafs bij elke ‘pling’ te kijken wat er gaande is. Neem niet deel aan élke vergadering. Kijk eens of je er één kan overslaan. Zeg niet ja tegen elke sociale ‘verplichting’ als je daar geen zin in hebt.

4. Oefen in aandacht

Het brein heeft 20 minuten tijd nodig om zich volledig aan een taak te kunnen overgeven. Geef jezelf de toestemming om er volledig voor te gaan, zonder afleiding. Het is enorm belastend voor het brein om telkens terug te keren na afleiding.

Doe niet ‘meer’ in een korte tijdspanne maar doe mínder met meer aandacht. Voldoening en zingeving volgen vanzelf.

En jij?

Wat kan jij schrappen?

Hoe kan jij zorgen voor meer eenvoud en aandacht?

Hoe zou het voelen mocht dat gejaagd gevoel plaatsmaken voor overzicht en kalmte?

Heb jij nog tips om drukte tegen te gaan? Reageer hieronder! Hoe meer tips, hoe meer mensen we samen kunnen helpen naar een kalmer bestaan!

Barbara De Lange

Ik zet mijn jarenlange ervaring als osteopaat en craniosacraal therapeut in bij stressgerelateerde klachten, craniale problematiek en chronische ziektebeelden zoals CVS/ME en fibromyalgie.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin