Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen ‘functionele’ en ‘structurele’ letsels.
Structurele letsels
Breuken, spierscheuren, tumoren, bacteriële infecties, artrose… behoren tot de ‘structurele’ letsels. Een osteopaat kan deze niet miraculeus oplossen maar een behandeling kan wel helpen om de omgevingsstructuren gezond te houden zodat de klachten wat afnemen. Het kan er tevens voor zorgen dat algemene systeem ondersteund wordt zodat de algemene gezondheid toeneemt.
Functionele letsels
Veel klachten zijn echter niet veroorzaakt door een ‘structureel’ probleem. Nekspanning, hoofdpijn, maag- en darmklachten, rugpijn, kaakklemmen,… Hebben dikwijls een ‘functionele aard’. Deze ‘functionele’ problemen zijn niet te zien op medisch beeldmateriaal maar desondanks zijn de klachten echt. Dikwijls ‘ziet’ de klassieke geneeskunde niets en kunnen ze niet verklaren waarom iemand pijn heeft. Vaak wordt dan ineens overgegaan naar symptomatische behandeling met medicatie. Medicatie heeft zeker en vast een plaats in de gezondheidszorg maar is dikwijls niet nodig bij functionele letsels. Dat gezegd zijnde is het verstandig om met medische klachten altijd eerst contact op te nemen met uw huisarts om eventuele ziekten uit te sluiten.
Functionele letsels ontstaan dikwijls door bewegingsverliezen op een bepaalde plaats in het lichaam waardoor de bloedtoevoer naar deze gebieden afneemt. Voedingsstoffen kunnen er moeilijker naartoe en afvalstoffen blijven er langer hangen. Dan ontstaat er een ‘zwak’ gebied, vatbaarder voor klachten en pijn. Dit zijn de zaken waar een osteopaat kan helpen. Hij of zij zoekt de bewegingsbeperking en zorgt er voor dat de doorbloeding beter wordt. Voedingsstoffen geraken makkelijker bij hun eindbestemming en afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd. Er ontstaat een gezonder milieu.
Het ultieme doel van de osteopaat is het zelfgenezend vermogen van het lichaam alle kansen te geven zodat er geen ruimte is voor het ontstaan van klachten.
Overzicht van klachten
- Rugpijn, nekpijn, pijn of stijfheid in de schouders, heupen en ledematen
- Een whiplash en verwante posttraumatische klachten
- Maagpijn en darmklachten
- Klachten van littekenweefsel na een buikoperatie
- Hoofdpijn, spanningshoofdpijn en migraine
- Vermoeidheid en CVS
- Fibromyalgie
- Menstruatiepijn en verminderde vruchtbaarheid
- Stress en spanningen
- Kaakgewrichtsproblemen
- Gecombineerde chronische klachten
- Duizeligheid
- Tinnitus
- Aangezichtspijn
- Concentratiestoornissen
- …
Heb je zelf een klacht en ben je niet zeker of een osteopaat je kan helpen? Stuur gerust een mailtje met jouw vraag…
Osteopathie met een twist
Zoals in vele beroepstakken treedt er door ervaring een bepaalde richting van specialisatie op. Zo ook bij mezelf…
Ik werk vaak met craniale osteopathie en heb de beste resultaten bij mensen met hoofdpijn, tinnitus, oorsuizen, kaakklemmen, chronische sinusitis, nekklachten, stress gerelateerde klachten…
Ook de ‘reset’-behandeling is een beetje uniek met de focus op het autonome zenuwstelsel en de stress-as. Meer over deze behandeling kan je hier vinden.
Een andere ‘twist’ is de somato-emotional release techniek. Onder veel klachten zitten emoties. Door specifieke opleidingen kan ik mensen bijstaan bij een eventueel ‘proces’ en dat veilig kaderen.
Conclusie
Zoek een osteopaat die bij je past en zorg samen voor het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam zodat klachten en ziekte geen kans krijgen.
Heb je al klachten, laat je dan bijstaan door een osteopaat die de oorzaak aanpakt.
En nogmaals, een osteopaat kan een arts, pediater of specialist niet vervangen.
Maak hier een afspraak.
0 Reacties