Home » Blog » Algemene info » CVS en fibromyalgie onder de loep

CVS en fibromyalgie onder de loep

door | 11 jul, 2023 | Algemene info

Dokter Raymond Perrin is reeds 30 jaar bezig met het topic ‘CVS/ME’ en ‘fibromyalgie’.

Hij schreef eerder verschillende wetenschappelijke studies rond het onderwerp. Er kwam ook een boek (The Perrin Technique: how to beat chronic fatigue syndrome / Me) en een zelfhulpboek (Handbook for patients) op de markt.

In deze blog vertel ik je graag in het kort wat er mis loopt in het lichaam bij mensen met CVS en fibromyalgie.

De oorzaak van de problemen volgens dr. Perrin

Eerst en vooral is het belangrijk aan te geven dat de ziekte zich bij iedereen op een andere manier uit. Het verloop van de ziekte én de ‘perfect storm’ is voor iedereen anders.

Het is zinvol om te onthouden dat de ziekte niet ‘tussen de 2 oren zit’ en dat er een duidelijk fysiek probleem aanwezig is die zowel het zenuwstelsel als het lymfatische systeem onder druk zet.

° Neuro-lymfatisch probleem

Door een opeenhoping van ontstekingschemicaliën en andere giftige stoffen in de hersenen en het ruggenmerg komt het sympatische zenuwstelsel in de problemen. Dit leidt tot een slechter functioneren wat op zijn beurt een gezonde lymfedrainage in de weg staat. In plaats van een gezonde afvoer van toxines uit de hersenen en het lichaam, stagneren de afvalstoffen. Of erger nog, ze vloeien soms terug.

Toxines die in hersenen stagneren beïnvloeden de hypothalamus op een negatieve manier, met alle gevolgen van dien.

° Stress en het zenuwstelsel

Vaak staat het sympathische zenuwstelsel al vele jaren onder spanning voordat de eerste tekenen en symptomen van CVS en fibromyalgie optreden.

Het zenuwstelsel komt onder druk door:

  • fysieke factoren (posturale belasting of een verwonding)
  • emotionele factoren (langdurige negatieve stress, trauma,…)
  • omgevingsfactoren (bv. vervuiling)
  • stress op het immuunsysteem (ten gevolge van een infectie of allergie)

° De trigger

Meestal is de trigger een virale infectie (EBV, Covid,…).

Door de infectie komt het neuro-lymfatische systeem onder druk te staan.

Dit kan leiden tot een terugvloei van gifstoffen naar de hersenen en het ruggenmerg in plaats van ze af te voeren. Maar trigger kan ook fysiek, emotioneel of chemisch van aard zijn.

In de hersenen berokkenen deze toxines vanzelfsprekend veel schade en veroorzaken ze tal van klachten.

Dit is in een notendop en nogal simplistisch uitgelegd wat er volgens dr. Perrin gebeurt bij iemand met CVS of fibromyalgie.

Wat is de Perrin Technique?

De Perrin Techniqueâ„¢ is een osteopathische benadering die een gezonde afvloei van toxines rond de hersenen en het ruggenmerg stimuleert.

De behandeling bestaat uit massage van de zachte weefsels in het hoofd, de nek, de rug en de borst met als doel alle gifstoffen uit het lymfestelsel naar het bloed te draineren, waar ze uiteindelijk in de lever terecht komen om te worden ontgift.

Na verloop van tijd begint het sympathische zenuwstelsel correct te functioneren en tasten gifstoffen de hersenen minder aan. Als de patiënten zichzelf dan niet overbelasten, zouden hun symptomen geleidelijk aan moeten verbeteren. Na verloop van tijd zijn sommige patiënten volledig symptoomvrij.

Bekijk je graag testimonials? Dit is een link naar een filmje: https://www.youtube.com/watch?v=_ZK2MtkhcHk

Maak je graag een afspraak om te zien of de Perrin Technique iets voor jou is? Dat kan via deze link.

Heb je eerst nog enkele vragen? Stel ze gerust via deze link.

Barbara De Lange

Ik zet mijn jarenlange ervaring als osteopaat en craniosacraal therapeut in bij stressgerelateerde klachten, craniale problematiek en chronische ziektebeelden zoals CVS/ME en fibromyalgie.

Gerelateerde artikelen

Met welke klachten naar de osteopaat?

Met welke klachten naar de osteopaat?

Je kan voor de behandeling van veel verschillende klachten bij de osteopaat terecht, maar niet met alles. Zo schrijft hij of zij bijvoorbeeld geen geneesmiddelen voor en geeft geen injecties. De osteopaat is dan ook geen vervanger van de huisarts, specialist of kinderarts.

lees verder
Tips om beter te slapen

Tips om beter te slapen

Heb je ook het gevoel dat je niet uitgerust wakker wordt? Slaap je moeilijk in of lukt het niet om door te slapen? Word je vaak wakker? Ik kan je verzekeren, je bent niet alleen. Steeds meer mensen geven aan dat ze slecht slapen. De volledige overgave in de armen van Morpheus is zoek. Tijd voor tips om beter te slapen…

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin