Barbara De Lange
  • Osteopathie
  • • Cranio-Sacraal Therapie
  • • Emotionele Ontspanning
BARBARA DE LANGE Osteopathie & Cranio-Sacraal Therapie

Wat doe ik? > Osteopathie

  • Algemeen

Een osteopaat gebruikt enkel de handen om het lichaam te onderzoeken op beweging- of functieverlies van een structuur, verantwoordelijk voor de klachten. Deze kunnen zich voordoen in het structurele systeem (de wervelkolom, de grote gewrichten, de spieren en andere weke delen), in het viscerale systeem (de organen, de lymfe en de vliezen rond de organen) of in het cranio-sacrale systeem (schedel, hersenvliezen en hersenvocht). 

Om osteopathie beter te begrijpen is het van belang om de basisprincipes te verstaan:

1. Het lichaam als 1 geheel: osteopathie is een holistische geneeswijze. De drie systemen staan met elkaar in communicatie. Er is interactie tussen deze systemen en ze beïnvloeden elkaar.

2. Er is een relatie tussen de vorm van een lichaamsstructuur en de functie ervan: wanneer een gewricht of een orgaan zijn beweeglijkheid verliest dan komt zijn functie in het gedrang. Hierdoor kan na verloop van tijd ook de structuur van het gewricht of het orgaan veranderen. Op deze manier ontstaat ziekte.

3. Een goede bloedcirculatie: bij verlies van beweeglijkheid in een structuur is er lokaal een belemmering van de circulatie. Dit vermindert de functie van die structuur. Ook de werking van het zenuwstelsel ter plaatse wordt verstoord. Hierdoor daalt de weerstand en is er meer risico op een bepaalde aandoening.

4. Principe van auto-correctie/regulatie: onder normale omstandigheden herstelt het lichaam zichzelf. In sommige gevallen lukt dit echter niet. Osteopathie richt zich op het herstellen van een verstoord evenwicht zodat het lichaam zichzelf kan corrigeren.

Osteopathie is gebaseerd op het vinden van de oorzaak van het probleem i.p.v. het behandelen van een symptoom. Soms is de plaats van behandeling verschillend van de plaats waar de klacht of de pijn ervaren wordt. Darmproblemen kunnen bijvoorbeeld aan de basis liggen van bepaalde rugklachten.   
Meestal ligt een bewegingsverlies van een structuur aan de basis van een klacht. Dit kan ontstaan door een val, een ongeval, een doorgemaakte ziekte of infectie, stress, emoties, operaties, verkeerde leefgewoontes en ga zo maar door. Het kan soms tot enkele jaren duren vooraleer zo’n bewegingsverlies ook daadwerkelijk klachten veroorzaakt. Preventie en regelmatig onderzoek door een osteopaat is dus zeker een vast een investering waard. Idealiter zou iedereen zich éénmaal per seizoen moeten aanbieden bij een osteopaat.
Het verbeteren van de gezondheid is niet alleen het werk van de osteopaat, in sommige gevallen moet de patiënt bijspringen om bijvoorbeeld het voedingspatroon aan te passen… Ook de patiënt dient zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen in zijn of haar gezondheidstoestand.
Aan sommige ziektebeelden kan een osteopaat niets doen (denk maar aan bacteriële infecties, virale infecties, breuken, slijtage…). Hier is de klassieke geneeskunde meer aangewezen en bij dergelijke gevallen wordt er doorverwezen naar de geschikte specialist.

  • Behandeling

Tijdens een eerste bezoek wordt er een anamnese afgenomen. Deze zorgt voor een goed beeld van de klacht(en), eventueel voorafgaande behandelingen, de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en de medische voorgeschiedenis. Dit zorgt er ook voor dat de osteopaat veilig kan werken.
Nadien wordt er een onderzoek gedaan van het structurele, viscerale en cranio-sacrale systeem. 
Daarna wordt de behandeling gestart. De technieken variëren van zacht naar krachtig, afhankelijk van de klacht en de gevonden bewegingsverliezen. Het hoofddoel hier is de beweeglijkheid te herstellen en verschillende weefsels te stimuleren. Hierdoor treedt het zelfregulerend en helend vermogen van het lichaam in werking.
Na de sessie worden ervaringen uitgedeeld en wordt er besloten of er in de toekomst verder gewerkt wordt. Het aantal vereiste sessies hangt af van de klacht, de ouderdom van de klacht en het vermogen van het lichaam om zich te herstellen. Het kan variëren van 3 sessies voor recente letsels tot 10 sessies voor chronische letsels.

Een doktersvoorschrift is niet nodig. 

De mutualiteit voorziet een tussenkomst onder de vorm van een vast bedrag dat tot enkele keren per jaar terugbetaald wordt. 

  • Behandeling kinderen

De meeste ouders weten dat je voor de rugklachten van het kind terecht kan bij een osteopaat maar er zijn nog meer indicaties die een bezoek aan de osteopaat de moeite waard maken zoals concentratiestoornissen, houdingsafwijkingen, scheel kijken, astma, sinusitis, bepaalde allergieën en dergelijke.

De opbouw van een sessie is gelijkaardig aan dat van een volwassene en gebeurt enkel en alleen onder toezicht van één of beide ouders. 

Bij eventuele vragen hieromtrent kunt u een e-mail sturen of bellen.

  • Praktisch

Een sessie duurt 60 tot 75 minuten en kost 60 euro waarvan je 10 euro terugbetaald wordt door de mutualiteit. Voor iedereen jonger dan 18 jaar kost een sessie 50 euro. 

Het is belangrijk te onderstrepen dat osteopathie een complementaire geneeskunde is en in geen geval de kinderarts of specialist kan vervangen. 

Iedereen is welkom in de praktijk
  • Volwassenen
  • Kinderen
  • Baby's

Contact

0495 25 25 08

Zuiderlaan 1-3
9000 Gent
Klik hier voor de ligging

Landegemdorp 5
9850 Nevele
Klik hier voor de ligging


Ga naar het
contactformulier

Facebook


"The processes of life must be kept in motion" Philosophy of Osteopathy